Назад до Груб Строеж

Тухли

Ако сте попаднали на тази страница, най-вероятно планирате да градите стена и Ви трябват строителни материали. В тази категория от сайта Stroymart.bg ще може да закупите евтини тухли Младост и Винербергер и да разберете кой модел за какъв зид се ползва.

Филтри
12 Продукта
По уместност
По уместностНай-новиНай-продаваниАзбучно A → ЯАзбучно Я → АЦена 0 → 9Цена 9 → 0
Подреди по:
На страница по:

Какво е тухла?

Тухлите са строителен материал, който намира голямо приложение в грубия строеж. Те се използват за градене на стени и огради.

Правят се от добре изпечено съчетание на пясък, вода и глина.

Този строителен елемент е сред най-използваните материали за груб строеж заради своята издържливост, липсата на поддръжка, лесното и бързо поставяне.

Сградите, изградени от този материал, запазват топлината в стаите през зимните и държат прохлада през летните месеци, което ги прави по-енергоефективни.

При правилно поставяне на блокчетата носещите стените могат да издържат до 130 години без основен ремонт.

Важно е да имате чертеж, който да Ви помогне да прецените бройката на керамичните блокове, които са Ви нужни за предвидения строеж. Така предварително ще знаете колко палета с тухли да поръчате и колко пари ще са Ви нужни.

Видове тухли

Тухли четворки – Притежават голяма кухина, благодарение на 15те си отвора. Те са изключително устойчиви и затова се използват за градене на носещи и преградни външни стени. Цената на тухлите четворка е сравнително по-ниска от останалите модели на пазара.

Тухли 12 см – Изработени са специално вътрешни, носещи стени. Благодарение на своята плътност от 12см те осигуряват шумоизолация до 44dB.

Тухли 25 см – Предназначени са за издигане на зид с ширина 25см или за допълнителна топлоизолация. Заради ниското си тегло те са предпочитани за изграждането на по-високи сгради.

Как се поставя тухла?

Тухли четворки

Когато редите тухли четворки се започва с поставянето на първия и последния блок, предвидени по чертеж и се опъва зидарска връв между тях. Когато слагате първия ред трябва предварително да положите от зидарската смес, за да може керамичните блокове да залепнат, а след поставянето им да ги подравните хоризонтално и вертикално.
Преди да започнете втория ред се слага от разтвора за лепене върху първия и с помощта на маламашка с гребен се разтегля равномерно.

Тухли 12 см

При този тип тухли е много важно да се подготви вароциментов разтвор с консистенция, която позволява сместа да навлезе в кухината на долния ред на дълбочина не повече от 0.5см. Това се прави, за да има по-голямо сцепление на керамичните блокове, съответно и по-здрав зид. Той трябва да се нанесе по цялата ширина на блокчето.
При пресичане на две стени зидарията започва от точката им на кръстосване. На всеки ред трябва да има застъпване на вертикалните фуги с поне 1/3 от дължината на строителният елемент, без значение от размера му. На първия ред блока, от засеченият зид, трябва да влезе перпендикулярно в другия. Керамичният блок от второто ниво трябва да се постави така, че да застъпи тази от първо отляво и отдясно, а зидането започва от нея. Третият ред повтаря първия, като така се осигурява стабилност на градената стена.
По изискване на чл. 71 от Наредбата за проектиране на сгради и съоръжения в земетръсни райони, издадена от МРРБ, носещите стени трябва да се свържат със скелета на сградата с помощта на еластични връзки. Те приемат хоризонталните натоварвания на тухления зид и го предават към носещата конструкция и поясите.
При правилно изчисление и градене последният ред трябва да свърши с цяла тухла. Ако това не стане блокът се реже по височина.
Останалото разстояние до тавана се запълва с полиуретанова пяна, за да се избегне встъпване на плочата със зида.

Тухли 25 см

Първият ред от тези тухли се поставя и нивелира върху зидарския разтвор. С помощта на мистрия се нанася слой от сместа върху външните отвори на керамичните блокчета. След това се преминава към поставяне на втория ред, като първият строителния елемент се слага без да се прилага натиск. Следващите се полагат с приплъзване по зъбите от горе надолу и се подравняват с първия положен на реда.

Защо да закупите тухли от Stroymart.bg?

Ако изпитвате затруднение при избор на модел керамичен блок, ние от Stroymart.bg ще Ви насочим към варианта, който е подходящ за вида стена, който ще градите.

Предлагаме доставка с наш личен транспорт на територията на гр. София, с който да осигурим бърза доставка на клиентите ни от столицата.

Ние разполагаме с различни модели керамични и циментови тухли от топ производители като сръбската Младост, австрийската Винербергер и българската Ангро Трейд.

loading...