Назад до Сухо строителство

Окачвачи за гипсокартон

Когато правите окачен таван или изравнявате стена чрез сухо строителство, Вие имате нужда от елементи с които да ги закрепите. На тази страница ще откриете окачвачи за гипсокартон на достъпни цени и информация за видовете, които предлагаме, за да направите информиран избор при покупка.

Филтри
8 Продукта
По уместност
По уместностНай-новиНай-продаваниАзбучно A → ЯАзбучно Я → АЦена 0 → 9Цена 9 → 0
Подреди по:
На страница по:

Какво е окачвач за гипсокартон?

Окачвачите за гипсокартон са стоманени крепежен елемент, които се използват широко в сухото строителство.

С тяхна помощ се закачат CD профилите за изграждане на стени от гипсокартон или окачен таван.

Те са издържливи и се монтират изключително лесно даже и от любители, решили да реновират дома си.

Важно е да не си играете с тях, като ги огъвате. При няколко огъвания, те ще се счупят и ще бъдат непотребни.

Трябва да знаете, че цената на окачвачите за гипсокартон се определя от бройката, която ще заръчате и затова трябва предварително да сте решили от кои и колко ще са Ви нужни.

Видове окачвачи за гипсокартон

Елементите за окачване на гипсокартон имат няколко разновидности, като всеки си има своята специфика и приложение. Ние ще Ви дадем информация с която да се ориентирате от какви са Ви нужни.

 • Директен – Първият елемент, който се поставя на стената или тавана, при монтаж на сухо строителство. След като сте нивелирали CD профилите, те се закачат за тях с помощта на болтове тип копче. Стандартният размер на директните окачвачи за гипсокартон, които предлагаме, е 120мм.
 • Анкер – Използват се при монтаж на окачени тавани върху дървени крепежни елементи.
 • Удължител за CD-та – Това са свързващи елементи, които се използва при нужда за удължаване на ЦД профилът. Използва се когато дължината на лайсната не стига с няколко сантиметра или когато сте го отрязали прекалено много, за да пасне. Те не са подходящи за заместител.
 • Кръстовидна връзка за CD – Когато правите окачен таван, трябва да решите дали той ще е на едно или на две нива. За двата от случаите има създадени специални скрабове, които да помогнат за направа на сглобката между основните и монтажните CD профили.

Как се поставят окачвачите?

През годините са разработени няколко метода за монтаж на стена и окачен таван с гипсокартон, ползвайки помощта на различни окачващи елементи. Ние ще Ви кажем как най-добре да ги използвате при инсталация.

 • Директен окачвач – Стандартно те са с три дупки. Има спор сред любителите, дали трябва да се използва само един дюбел или два и какъви. Ако попитате майстор, той ще Ви каже, че средната дупка се използва при монтаж на тухла или бетон, а двете крайни - при дървена греда.
  Важно е да знаете, че металните дюбели не се използват при поставяне на директните окачвачи в къщи или апартаменти, защото плочите там са рехави и самият пирон няма да се задържи. Те са предвидени за обществени сгради, в които има вложен повече цимент на който да се захванат.
 • Анкер – Те са изключително лесни и удобни за монтиране. Нужно е само да ги поставите в ЦД-то и да ги закрепите с винт към дървената греда.
 • Удължител за CD-та – Когато не Ви достигат няколко сантиметра, за да пасне ЦД профилът, можете спокойно да използвате тези елементи, като ги закрепите за крепежния с копче.
 • Кръстовидна връзка за CD – Когато разчертавате плана за окачен таван, трябва да предвидите и местата на които ще правите сглобката между основните и монтажните ЦД профили. Стандартно директните окачвачи, на които се поставят основните лайсни, се монтират през 60см, а връзката с монтажните се прави през 50см. Ако се получи засечка между директния окачвач и спойката, изчислете първите да са през друго разстояние, но не по-голямо от 120см.
  Ако сте решили да правите окачения таван на две нива, ще са Ви нужн и скрабовете съответните кръстовидни връзки. Тогава трябва да предвидите разстояние за монтажа на УД профилите, което позволява над тях да сложите основните ЦД-та.

Защо да закупим окачвачи от Stroymart.bg?

Ние от Stroymart.bg предлагаме окачвачи за гипсокартон на достъпни цени с топ качество от производители като Knauf.

Ако не сте сигурни от какъви монтажни елемент имате нужда, за да направите ремонтинте дейности, нашият екип от експерти ще Ви насочи към най-полезните и изгодни за Вас.

За удобството на клиентите ни от гр. София сме осигурили опция за бърза доставка с наш личен транспорт.

loading...