Назад до Сухо строителство

Гипсокартон

Ако търсите строителни материали за изграждане или ремонт на стени и таван, сте попаднали на правилното място. В тази секция на Stroymart.bg ще откриете стандартни, пожароустойчиви и водоустойчиви гипсокартонени плоскости на ниски цени, както и информация за спецификата и дебелината на тези елементи за сухо строителство.

Филтри
14 Продукта
По уместност
По уместностНай-новиНай-продаваниАзбучно A → ЯАзбучно Я → АЦена 0 → 9Цена 9 → 0
Подреди по:
На страница по:

Какво е гипсокартон?

Гипсокартон се използва в строенето и ремонта на сгради, търговки и офис помещения.

Той е предпочитан за работа от майстори и любители, защото е лесен за поставяне, а цената му е по-ниска от тази на мазилката.

Този материали за сухо строителство са фабрично преработени парчета гипс, покрити със специална хартия и преминали термична обработка. Заради начина по който се изработва той се счита за екологичен строителен елемент.

Използва се за подравняване или изграждане на нови стени, като по този начин може да се създаде допълнителна стая в помещението. Изключително популярен е за направата на окачен таван.

При съчетание с вата гипсокартонът осигурява добра вътрешна топлоизолацията звукоизолацията, което ще намали разходите Ви за ток.

По-тънките плоскости са често използвани за направата на извивки в стената, с цел създаване на декоративни елементи.

Този строителен материал не позволява задържане на влага в помещението, в което е изграден, защото притежава дишаща способност. Това намаля шансовете за развитие на гъбички.

Видове гипсокартон

Важно е да се запознаете с особеностите на гипсокартона, за да знаете кой е най-подходящ да закупите. Ние от Stroymart.bg ще Ви предоставим нужната информация, с която да вземете листите отговарящи на изискванията Ви, на най-добрата цена.

Според дебелината

Дебелината играе особено важна роля при избора на този материал за сухо строителство. В зависимост от това какво сте решили да правите, ще трябва да се съобразите с размера, който ще закупите. Това е един от основните фактори за определяне цената на гипсокартона.

  • 6.5 мм – Тези листи са много тънки, гъвкави и са ниско бюджетни. Те са изключително полезни за създаване на красиви извивки в стената или за поставяне на покритие над мазилката.
  • 9.5 мм – Често са използвани при ремонт, когато мазилката се е износила или за поправка на гипсокартонената стена. Идеален е за ремоделиране.
  • 12.5 мм – Най-популярният размер плоскости. Той се използва за създаване на вътрешна изолация, изграждане на нови преградни стени и за окачен таван. Страхотен избор, ако желаете да направите шумоизолация.

Според функцията

От голямо значение е къде искате да сложите гипсокартон, за да се съобразите с особеностите на мястото и характеристиките, които листът трябва да притежава. Ако желаете да закупите плоскост с по-специфични свойства, трябва да знаете, че цената му ще е по-висока.

  • Стандартен – Повърхността му е бяла. Използва се основно за декорация, ремонт или изграждане на стени или за окачен таван. Препоръчва се, ако нямате някакви специални изисквания.
  • Влагоустойчив – Тези блокчета са отбелязани със зелено. Особеното при влагоустойчивия гипсокартон е, че в листа има вложен силикон, благодарение на който тя запазва своята експлоатация в стаи с по-високо наличие на влага. Използват се предимно за баня, тоалетна и кухня.
  • Пожароустойчив – Маркирани са с червен цвят. В тези плоскости са вложени стъклофазерни фибри, които да намалят разпространението на огъня. По принцип те са по-дебели, което ги прави подходящи и за желаещите шумоизолация. Идеални са за стени и тавани в стаи, в които противопожарната безопасност е приоритет.

Какви са предимствата и недостатъците на конструкция от гипсокартон?

Едно от предимствата на плоскостите от гипсокартон е това, че е лесен за рязане, което го прави удобен и подходящ за постигане на различни форми и размери. Също така, с помоща на плоскости от гипсокартон се затварят бързо и лесно отвори и могат да се изграждат преградни стени. Освен това, гипсокартонът е лек материал и не натоварва конструкцията на сградата, колкото например бетон, тухли и други строителни материали.

Освен предимства, гипсокартонените плоскости имат и някои недостатъци. Един от основните недостатъци е че не търпи влага. В случай на наводняване гипсокартона може да се деформира или най-малко ще останат петна от влагата по него. Също така, плоскостите от гипсокартон нямат висока якост, което го прави неподходящ материал за тежки товари.   

Защо да купите гипсокартон от Stroymart.bg?

Ние от строителна борса Stroymart.bg работим с водещи брандове в изработването на гипсокартон Knauf и Техногипс, както и с по-бюджетни производители от Румъния и Турция.

Нашият екип от експерти в бранша е на разположение, ако имате затруднение при избор на подходящите за Вас строителни материали.

Помислили сме за удобството на клиентите си и затова всички строителни материали, които предлагаме, са с опция доставка с наш транспорт за гр. София.

loading...